Focus: Nintendo GameCube och Luigi´s Mansion 10 år

Idag 3 maj så är det 10 år sedan Nintendo GameCube och dess flaggskepp Luigi´s Mansion lanserades på den svenska spelmarknaden och i och med detta så vill vi lyfta fram både konsolen och spelet. Det gör vi här på bloggen.

Nintendo GameCube (förkortas officiellt NGC eller GCN och inofficiellt enbart GC) blev i början av 2000-talet Nintendos ”flaggskepp” på spelkonsolsmarknaden. Den släpptes i Japan den 14 september 2001 och tillhör samma generation konsoler som Sega Dreamcast, Microsoft Xbox och Sony Playstation 2. Gamecube är den fjärde stationära konsolen från Nintendo där spelen är lagrade på ett löstagbart medium. Konsolen fick en uppföljare i och med lanseringen av Wii (2006). Nintendo Gamecube finns även i en version med inbyggd dvd-spelare, den tillverkades av Panasonic och heter Q. Nintendo GameCube räknades tidigt ut i det pågående konsolkriget men sålde ändå förvånansvärt bra (22 miljoner enheter allt som allt). Den sista maskinen tillverkades i februari 2007.

Nintendo GameCubes strösta år måste varit 2003 då inte mindre än fyra av konsolens största spel lanserades, det handlade om Metroid Prime (21 mars 2003), The Legend of Zelda: The Wind Waker (2 maj 2003), F-Zero GX (31 oktober 2003) och Mario Kart: Double Dash (14 november 2003). Konsolen fick iaf ett värigt avslut när spelet The Legend of Zelda: Twilight Princess lanserades den 15 december 2006 och blev det sista spelet från Nintendo till GameCube. Nintendo släppte lite bonusskivor till Nintendo GameCube och dom två mest kända som vi kunde köpa var ju bonusskivan som följde med den första utgåvan av The Legend of Zelda: The Wind Waker där man fick GameCube-versioner av The Legend of Zelda: Ocarina of Time och det aldrig tidigare utgivna URA Zelda, kallat The Legend of Zelda: Ocarina of Time: Master Quest. Den andra bonusskivan som Nintendo släppte var ju The Legend of Zelda: Collector´s Edition som innehöll Zelda 1 och 2 samt Ocarina of Time och Majora´s Mask och en 20 minuter demo av The Wind Waker. Collector´s Edition gick bara att få tag på via ett speciellt GameCube-paket eller Club Nintendo.

Det släpptes många intressanta spel till Nintendo GameCube oc här presenterar vi några av dom mest intressanta spelen

Luigi´s Mansion (3 maj 2002, Nintendo) Luigis debut som huvurollsinnehavare

Super Smash Bros. Melee (24 maj 2002, Nintendo) Detta spel är det mest sålda till Nintendo GameCube.

Pikmin 1 och 2 (14 juni 2002 och 8 oktober 2004, Nintendo)

Super Mario Sunshine (4 oktober 2002) En värdig uppföljare till det briljanta Super Mario 64

Eternal Darkness: Sanity´s Requiem (1 november 2002, Silicon Knights/Nintendo)

Star Fox Adventure (22 november 2002, Rare/Nintendo) Rares sista spel till Nintendo som andrapartstillverkare.

Mario Party 4, 5, 6 och 7 (29 november 2002, 5 december 2003, 18 mars 2005 och 10 februari 2006, Hudson Soft/Nintendo)

Metroid Prime 1 och 2 (21 mars 2003 och 26 november 2004, Retro Studios/Nintendo)

The Legend of Zelda: The Wind Waker (2 maj 2003, Nintendo) Links GameCube-debut

F-Zero GX (31 oktober 2003, Amusement Vision/Nintendo)

Mario Kart: Double Dash!! (14 november 2003, Nintendo)
The Legend of Zelda: Collector´s Edition (14 november 2003, Nintendo)

Animal Crossing (24 september 2004, Nintendo)

Paper Mario: The Thousand-Year Door (12 november 2004, Intelligent Systems/Nintendo)

The Legend of Zelda: Four Swords Advanture (7 januari 2005, Nintendo)

Resident Evil 4 (18 mars 2005, Capcom)

The Legend of Zelda: Twilight Princess (15 december 2006, Nintendo) Det sista stora spelet till Nintendo GameCube från Nintendo och även spelet som blev releasetitel till efterföljaren Nintendo Wii (8 december 2006)


Luigi´s Mansion

Format: Nintendo GameCube

Genre: Plattform

Release: 2002-05-03

Luigi’s Mansion, släppt 2001 i Japan och USA och 2002 i Europa, var flaggskepept för Nintendo GameCube. Luigi’s Mansion är också det första Mariospelet där Mario är fångad efter Mario is Missing!, och det första Mariospelet av Nintendo, att ha Luigi i huvudrollen och Mario som ickespelbar karaktär. Spelet börjar med att Luigi har vunnit en herrgård på ett lotteri, och han berättar det för Mario. Mario säger till Luigi att han åker dit i förväg. Sen kommer Luigi dit och Mario är borta. I huset träffar han professor Elvin Gadd, som har något att ge honom…

[nggallery id=7]


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.