Focus: Nintendo 64 och Super Mario 64

Nintendo 64

Idag så är det exakt 15 år sedan Nintendos mycket omtalade Nintendo 64 nådde den svenska och europeiska spelmarknaden. Nintendo 64:ans flaggskepp var Marios 3D-debut, Super Mario 64.
Handkontrollen till Nintendo 64 hade en ny banbrytande finess, styrspaken var analog istället för de tidigare digitala. Detta innebär att spelaren enbart genom att trycka olika hårt på styrspaken kan få spelkaraktären att alltifrån smyga på tå till att springa. Den nya analoga styrspaken blev en sån framgång att både Sony och SEGA kopierade styrsättet till PlayStation respektive Saturn och alla spelkonsoler på marknaden har sedan Nintendo 64 haft minst en analog spak på sin kontroller. Med hjälp av tillbehöret Rumble Pak kan spelaren dessutom få handkontrollen att skaka, exempelvis vid explosioner. Även detta kopierades av konkurrenterna; Sony gjorde sin DualShock till PlayStation och SEGA lanserade ett vibrerande kort att stoppa in i handkontrollen till Dreamcast.

Den första versionen var mörkgrå till färgen, sedan släpptes transparenta konsoler och kontroller i färgerna orange, grön, röd, blå, och lila. Det finns även en version som pryds av Pikachu (en Pokémon) på ovansidan, samt en guldfärgat enhet som har The Legend of Zelda som förebild.

Några av konsolens stora spel är Donkey Kong 64, Super Smash Bros., Super Mario 64, The Legend of Zelda: Majora´s Mask och The Legend of Zelda: Ocarina of Time.


Super Mario 64

Super Mario 64 fyller också 15 år idag och det var ju banbrytande när det kom och det var mer än en godkänd 3D-debut för Mario. Spelet har fått många utmärkelser och bland annat utsett till ”Bästa spelet någonsin” av bland annat den numer nedlagda svenska speltidningen Super Play.

Spelinformation
Titel:
Super Mario 64
Format:
Nintendo 64
Utvecklare:
Nintendo
Utgivare:
Nintendo
Releasedatum:
1997-03-01
Övriga format:
Nintendo DS, Virtual Console

[nggallery id=12]


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.